Hur skriver man en SEO-vänlig text?

SEO-vänliga text är texter som är optimerad för sökmotorer. Det innebär att man inkluderar nyckelord och fraser som människor sannolikt skriver in i en sökmotor som Google när de söker information om ett visst ämne.

Men det handlar inte bara om att klämma in så många nyckelord som möjligt. Kvalitetsinnehåll är fortfarande viktigt, och du får inte offra läsbarhet eller kvalitet för att få en högre placering i sökresultaten.

Så hur skriver du SEO-vänlig text som är både effektiv och läsbar? Ja, det finns inte enbart ett sätt som man kan göra detta på, och det finns olika filosofier kring vad som är det bästa tillvägagångssättet. Här nedanför har vi dock sammanställt något av de viktigaste punkterna som vi på Euroads använder oss av när vi skriver texter till vår sajt.

Ha en tydlig bild vad du vill skriva om 

Enligt oss är bland det viktigaste när du ska skriva en SEO-vänlig text att du har en klar uppfattning om vad du vill skriva om innan du sätter igång. Detta inkluderar allt från vilket ämne du ska skriva om, vilka punkter du ska inkludera, och att du är tillräckligt påläst på ämnet i fråga. 

Genom att ha en tydlig idé om vad du vill skriva om kommer processen inte bara att gå snabbare och lättare, utan det färdiga arbetet kommer också att bli mer optimerat och träffsäkert. Det blir också lättare att rikta in sig på specifika nyckelord och fraser när du vet exakt vad det är du skriver om.

Skapa en tydlig struktur i texten

När du ska skriva SEO-vänliga texter är det viktigt att ha en tydlig struktur i texten. Det innebär att varje stycke ska ha ett specifikt syfte och att flödet i texten ska vara lätt att följa. Ett bra sätt att uppnå detta är att använda rubriker och underrubriker på för att tydligt dela in din text i olika sektioner.

Det gör inte bara din text mer lättläst, utan hjälper också sökmotorerna att förstå strukturen i din text och vad varje avsnitt handlar om. Detta kan i sin tur hjälpa dig att få en högre placering i sökresultaten.

Vi gillar att bygga upp våra texter med en inledning, följt av en huvuddel och sedan en sammanfattning. Denna struktur gör det lätt för både läsare och sökmotorer att förstå texten och hitta den information de söker.

Gör en sökordsanalys

Är det så att du har kommit fram till punkten då du ska börja skriva din artikel är det viktigt att du ser till att göra en sökordsanalys. På så sätt kan du avgöra vilka nyckelord som är mest relevanta för ditt ämne, så att du kan inkludera dem i din text. 

Om du har en lista med nyckelord kan du börja använda dem i din text. Det är dock viktigt att du inte trycker in allt för många nyckelord så att texten blir svår att läsa.

När du använder nyckelord i din text är det också viktigt att du använder dem på ett så naturligt sätt som möjligt. Detta innebär att du inte bara stoppar in dem slumpmässigt i din text, utan att du använder dem på ett sätt som flyter ihop med resten av texten.

Vi brukar använda oss av Yoast SEO som är ett plugin till WordPress som bland annat hjälper till med optimering av nyckelord till dina texter. Då kan du får bra hjälp på vägen mot att få SEO-optimerat innehåll på din webbplats.

Sammanfattningsvis

Att skriva SEO-vänliga texter kan till en början kännas som en skrämmande uppgift, men det behöver det inte vara. Genom att följa tipsen ovan kan du skriva texter som är både effektiva och lättlästa. Och kom ihåg att övning ger färdighet, så ju mer du gör det, desto bättre blir du på det.

Om du vill lära dig mer om SEO och hur du optimerar din webbplats kan vi starkt rekommendera att du läser vidare hos artikelexpressen.se. Hos dem kan du läsa om allt mellan himmel och jord – och faktiskt även SEO!