Hur får man sin bil såld snabbt med hjälp av effektiv marknadsföring?

Att vara en bra säljare är en konst som väldigt få människor behärskar. När det kommer till att t.ex. sälja sin begagnade bil säljer sig den i de flesta av fallen mer eller mindre av sig självt. Men om du vill få så mycket pengar som möjligt för bilen, samt få den sålt snabbt, är effektiv marknadsföring nyckeln. 

I dagens artikel kommer vi titta närmare på hur du på egen hand kan använda dig av de knep som bilhandlare runt om över landet använder sig av för att sälja och gå med vinst på de bilar de köper och säljer. 

Men om du tvärtom vill köpa en bil är detta inte artikeln för dig. Är du på jakt efter en ny bil och vill ha mer information kring hur man går tillväga och var man kan hitta det bästa billånet rekommenderar vi att du läser vidare hos Billan24.se som har bra information på området.

1.  Annonsera bilen till försäljning på nätet 

Till skillnad från bilhandlare som många gånger listar de bilar som de har till salu på sin hemsida, får du som privatperson hitta alternativa lösningar för att se till att din bil ses av potentiella köpare. En av de bästa lösningarna är att skapa en annons på en webbplats som Blocket eller Wayke och ange uppgifter om din bil, t.ex. märke, modell, ålder, körsträcka, skick och pris. 

På så sätt kan du nå en större publik än om du t.ex. annonserar den i din lokaltidning eller liknande. Numera är det även väldigt vanligt att folk säljer sina bilar på Facebook i ”köp- och sälj” grupper. Detta är ett perfekt sätt att nå ut till många personer i ditt närområde på ett effektivt och kostnadsfritt sätt.

2. Ta bra foton

Innan du listar din bil bör du se till att bilderna du använder ser professionella ut och visar bilens bästa egenskaper. Högkvalitativa fotografier kan göra stor skillnad när det gäller att få en potentiell köpares uppmärksamhet och hjälper dig att sälja din bil snabbt.

Se till att bilen är ren och att bilderna är av hög kvalitet med bra ljus så att potentiella köpare kan få ett bra intryck av bilen. I de flesta av fallen kommer det funka gott och väl att ta bilder med din mobiltelefon, men om kameran på din smartphone inte är så bra kan det vara värt att överväga att använda en systemkamera istället.

3. Var informativ och ärlig

När du skapar annonser eller pratar och chattar med potentiella köpare är det viktigt att vara ärlig. Hitta inte på detaljer som inte är sanna och ge en realistisk beskrivning av bilens skick och eventuella problem. 

Var också beredd att svara på frågor om bilens historik. Genom att vara informativ och ärlig bygger du upp ett förtroende hos potentiella köpare. Det kan vara frestande att försköna vissa aspekter av bilen när du skapar en annons, men i slutändan kommer detta bara bita dig i bakfoten.

4. Skriv en bra annonstext

Detta hör i mångt och mycket ihop med ovanstående punkt. Utöver att du bör se till att din annons ska vara ärlig och informativ är det också viktigt att skriva en bra och korrekt sätt rent grammatiskt. 

Se till att titeln på ditt inlägg eller din annons sticker ut och att texten är välskriven, rättstavad och innehåller alla nödvändig information om bilen, som t.ex. märke, modell, ålder, körsträcka, skick och pris. Ju mer information potentiella köpare har till sitt förfogande, desto bättre.

Om du vågar dig på det, så kan det även vara väldigt effektivt att vara lite rolig och kreativ i din annonstext. Det gör den intressantare och mer minnesvärd för potentiella köpare, vilket kan hjälpa dig att sälja bilen snabbare.

5. Förhandla effektivt med potentiella köpare

När det är dags att förhandla med en potentiell köpare ska du vara lugn och artig, men också vara bestämd i fråga om priset.

Det är inte ovanligt att människor försök att förhandla ner priset, men låt dig inte pressas för mycket. Var samtidigt inte alltför aggressiv i din förhandlingstaktik och kom ihåg att både du och köparen vill göra en bra affär. Så försök komma överens om ett pris som ni båda är nöjda med.