VPN håller dig säker på nätet

En VPN, eller virtuellt privat nätverk, är ett måste för alla som är seriösa när det gäller integritet på nätet.

I korthet så krypterar en VPN din internetanslutning och dirigerar den via en mellanliggande server på avlägsna platser som du själv väljer. När detta sker blir datan från din dator oläsbara för alla tänkbara hackare i andra änden.

Förutom att skydda dig från nyfikna ögon hjälper en VPN också till att kringgå eventuella begränsningar som till exempel geoblockerat innehåll.

Du är mer utsatt än vad du kanske tror

Internet är kanske människans främsta uppfinning, men det är också en farlig plats. Hackare, cyberkriminella och statliga myndigheter kan spionera på dina uppgifter och vad du gör på nätet, och detta är mycket vanligare än vad man kan tro.

Dessutom kan de webbplatser som vi besöker varje dag ofta spåra vår personliga data – något som annonsörer älskar då de med denna data kan rikta sig till oss med personliga annonser.

Kort sagt, om du är en seriös internetanvändare är en VPN det bästa sättet att minska din sårbarhet på nätet.

Det finns många olika typer av VPN-tjänster. Dessa kan fungera på stationära enheter eller mobiltelefoner – se bara till att du väljer en som är säker och fungerar bra.

Kostnadsfritt VPN eller inte?

Många VPN-tjänster är gratis att använda, men bara för det finns de som är kostnadsfria betyder det inte att dessa är bäst. Du får ofta det du betalar för, så kontrollera och jämför alltid dina alternativ innan du bestämmer dig.

En VPN som kostar pengar kommer sannolikt alltid vara mer kvalitativt än de som är kostnadsfria. VPN som är helt gratis brukar även ha en hel del begränsningar när det kommer till hur mycket data du kan använda, var du får ansluta och hur många enheter de fungerar på.

Det är också värt att komma ihåg att gratis VPN-tjänster vanligtvis tjänar sina pengar genom annonser som du måste stå ut med.