Varför köper svenskar helst snus i fysisk affär?

Det finns ett antal skäl till varför svenskar föredrar att köpa snus i fysiska butiker snarare än på nätet. Ett skäl kan vara att de känner sig bekvämare med att prova nya märken och smaker när de kan se snuset med egna ögon så att säga. Ett annat skäl kan vara att de vill slippa besväret med fraktkostnader och förseningar.

Oavsett vad det beror på så det är uppenbart att svenskarna fortfarande föredrar det traditionella sättet, dvs att köpa sitt snus i en fysisk butik. Men när vi började fundera på detta ämne så blev vi själva väldigt nyfikna och tänkte därför att vi en gång för alla ska ta en titt på varför det ser ut så som det gör med svenskarnas vana att köpa snuset i en butik och varför inte fler har gått över till att köpa det via nätet.

Nu sätter vi igång!

Vem är det som snusar?

Innan vi börjar titta närmare på de olika anledningarna till varför svenskarna föredrar att köpa snus i fysisk butik så kan det vara intressant att först ta en snabb titt på vem som faktiskt köper snus. I Sverige är det ungefär 80 procent av alla snusare som är män. Män i åldern 30-44 år är de som snusar mest. Av alla som snusar i Sverige utger denna grupp män 22 %, dvs drygt en femtedel.

I åldersgruppen över 65 år och i yngre åldrar är snus mindre vanligt, men man har kunnat se ett ökat antal snusare i dessa åldersgrupper under de senaste åren också. Vad kan man dra för slutsater från den här statistiken då?

Det första är att majoriteten av snusanvändarna är män. Detta har varit fallet i många år och kommer sannolikt inte att förändras inom den närmaste tiden. Den andra slutsatsen är att de flesta snusanvändare är mellan 30 och 44 år gamla. Som du säker känner till är e-handeln populärast bland den yngre generationen, och om vi tittar på denna statistiken ingår inte majoriteten av snusare i Sverige i denna målgrupp.

Det går snabbare att handla snus i fysisk butik

En förklaring till varför svenskar i allmänhet föredrar att köpa snus i fysiska butiker kan alltså vara att den största målgruppen inte är lika benägen att handla på nätet överhuvudtaget. Men det finns förstås många andra förklarliga skäl till varför svenskar helst väljer att köpa snus i fysiska butiker snarare än på nätet.

En av dessa anledningar är att det oftast går snabbare att köpa snus i en fysisk butik än på nätet. Om du behöver ditt snus nu direkt och inte har tid att vänta på att en beställning från nätet ska levereras är en fysisk butik det självklara valet. Det är med andra ord lättare att köpa snuset mer spontant utan att behöva planera sina köp i förväg när du bara kan gå in i en butik och köpa det du behöver.

Inga fraktkostnader eller förseningar

Det faktum att du inte behöver betala för frakt när du köper snus i en fysisk butik är också en stor anledning till varför svenskar helst köper snus i fysisk butik. Och så finns det såklart en risk för eventuella förseningar som följer med frakten. Om du behöver ditt snus snabbt kan förseningar ställa till det en hel del.

Med det sagt finns det vissa e-butiker som säljer snus som inte har någon fraktavgift och levereras mycket snabbt. Men när man handlar från en fysisk butik behöver man inte oroa sig för något av detta.

En rutin att handla snus från en specifik butik

Slutligen tror vi även att många svenskar har etablerade rutiner när det gäller att köpa snus. De kanske till exempel alltid köper sitt snus från samma butik eftersom den ligger nära deras bostad eller arbetsplats.

Eller så kanske de har hittat ett märke som de gillar och köper alltid från samma butik eftersom de vet att den butiken alltid har detta märke på lagret. Oavsett anledning är det troligt att när en svensk väl har hittat en snusbutik som han eller hon tycker om och litar på så kommer kommer person sannolikt att fortsätta köpa därifrån – oavsett om det rör sig om en fysisk eller digital butik.