Vanliga frågor och svar om elektriker

I takt med att tekniken ständigt utvecklas och blir allt mer integrerad i våra hem och arbetsplatser ökar behovet av kvalificerad service inom elinstallation och underhåll.

Elektriker spelar en viktig roll för att vår vardagsteknik ska fungera säkert och effektivt. Denna artikel syftar till att besvara vanliga frågor som kan uppstå vid elrelaterade problem eller när du behöver rådgivning om elinstallationer.

Vad kostar en elektriker?

Kostnaden för att anlita en elektriker varierar beroende på faktorer som arbetets omfattning, tidsåtgång och geografisk plats.

Generellt sett ligger timpriset för en elektriker mellan 500 kr och 700 kr. Det är viktigt att notera att detta pris oftast är exklusive material så du kan behöva räkna med extra kostnader för eventuella material som behövs för jobbet. Och såklart att timpriset kan skilja sig åt beroende på ett antal olika faktorer.

Måste man anlita en elektriker vid elarbeten?

Ja, det måste du och det är viktigt att du följer detta. Elektriker är ett reglerat yrke av en bra anledning, och det är viktigt att man tar el-säkerhet på stort allvar. Felaktig hantering av el kan orsaka stora skador och konsekvenser både på egendom och person.

Numera är det väldigt enkelt att hitta bra aktörer genom att söka runt på nätet. Det finns behöriga och auktoriserade aktörer och hela landet, så oavsett om du söker efter en elektriker Sollentuna eller i någon annan del av landet kommer du definitivt att kunna hitta någon behörig och kunnig som kan hjälpa dig med ditt projekt.

Kan man använda ROT-avdraget när man anlitar elektriker?

Ja, ROT-avdraget kan definitivt användas när du anlitar en elektriker för att utföra arbeten i ditt hem. ROT-avdraget tillåter dig att dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden direkt på fakturan. Detta gör att kostnaden för elarbeten i ditt hem kan minska avsevärt. 

Det är viktigt att komma ihåg att avdraget endast gäller arbetskostnaden och inte material eller reskostnader som kan tillkomma. För att kunna utnyttja ROT-avdraget måste arbetet utföras i eller i nära anslutning till en bostad som du äger och använder som permanent boende. 

Hur kollar man upp om en elektriker är behörig?

För att säkerställa att en elektriker är behörig och har rätt att utföra elarbeten är det viktigt att du gör en noggrann kontroll. I Sverige måste alla som utför elarbeten och elinstallationer vara registrerade hos Elsäkerhetsverket. Detta innebär att de har genomgått nödvändig utbildning och uppfyller de krav som ställs för att få arbeta med el, elarbeten och elinstallationer.

Ett enkelt sätt att kontrollera om en elektriker är behörig är genom att använda tjänsten Kolla elföretaget. Det är en söktjänst som listar alla Sveriges registrerade elföretag där du snabbt kan få reda på om de är registrerade och därmed behöriga att utföra arbetet. Du bör även be aktören i fråga om mer information och be dem styrka att de faktiskt har rätt behörighet och auktorisation för att få utföra elarbeten.