Vad krävs det för utbildning för att bli takläggare?

En takläggare är ett hantverksyrke vars främsta uppgift är att lägga tak. Det kan handla om att lägga nya tak eller att reparera eller renovera befintliga tak. Arbetet kan innebära att man lägger taktegel, plåt, takpapp eller andra typer av material.

Dessa hantverkare behöver vara skicklig på att använda olika verktyg och material och ha en god fysik eftersom arbetet ofta innebär att man måste jobba högt upp på taket och bära tunga saker. Det kommer också innebära att man måste jobba utomhus till stor del av tiden, vilket kan innebära att man måste klara av att jobba i alla väder.

Många inom branschen upplever detta som ett väldigt givande yrke eftersom man har en viktig roll i att bygga och underhålla hus. Man har möjlighet att vara kreativ och variera sitt arbete, eftersom man kan få jobba med olika material och tekniker. Man kan också ha en bra inkomst och få bra arbetsförhållanden, särskilt om man är medlem i en fackförening.

Nu tar vi en titt på vad som krävs för att kunna börja jobba som takläggare!

Vilken utbildning krävs?

För att bli takläggare måste du genomgå en grundutbildning i byggnadskonstruktion. Detta kan du göra genom gymnasiets bygg- och anläggningsprogram med inriktning på husbyggnad.

Det är även fullt möjligt för vuxna att sadla om till att bli takläggare genom att studera på Komvux. I vissa fall är det även möjligt att utbilda sig genom en lärlingsanställning på en byggarbetsplats.

Det är därmed möjligt att bli takläggare genom att par olika vägar. Detta innebär exempelvis att du kan bli takläggare även om du gick något annat program under din tid på gymnasiet. Vi tycker detta är grymt bra eftersom det ger fler möjligheten att testa på detta viktiga yrke.

Det finns många lediga jobb

Idag finns det en stor efterfrågan på erfarna utbildade takläggare inom den svenska byggsektorn. Därför kan det vara värt att överväga denna utbildning om du är sugen på att testa på att jobba med den typen av arbetsuppgifter.

Med rätt utbildning är du på god väg att bli en kvalificerad och kompetent takläggare och redo att börja arbeta inom detta givande yrke, och om du är intresserad av att vidareutbilda dig kan det finnas möjlighet till vidareutbildning på yrkeshögskolan.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis kan man säga att för att bli takläggare måste du genomgå en grundutbildning i byggnadskonstruktion, vilket antingen kan ske genom gymnasiet eller Komvux. 

I vissa fall är det också möjligt att utbilda sig genom en lärlingsanställning hos en takläggarfirma, som t.ex. takläggare Upplands Väsby eller någon annanstans i landet för den delen. Så med allt detta sagt så finns det därmed flera vägar man kan ta för att bli takläggare om man känner att det yrket känns intressant.