Vad krävs det för utbildning för att bli målare?

Målaryrket är en kreativ och utmanande bransch med möjlighet att förverkliga dina drömmar och skapa något speciellt och unikt. Genom att använda dina talanger och färdigheter så kan du förvandla väggar och rum till livfulla och inspirerande platser. 

Målare har också möjlighet att arbeta i en mängd olika miljöer, från privata hem till stora offentliga byggnader, och med ett brett spektrum av projekt, från restauranginredning till konstverk. 

Om du är intresserad av att veta vad som krävs för att bli målare har du kommit till precis rätt plats. Vi kommer idag utforska målaryrket närmare och se vilken typ av utbildning som krävs för att jobba med detta.

Utbildning på gymnasiet

Att bli målare kräver ofta en formell utbildning. Ett av de mest vanliga sätten att bli utbildad målare är genom att välja måleriinriktningen på gymnasieskolan inom Bygg- och anläggningsprogrammet. Du kan även söka lärlingsplats i ett måleriföretag, förutsatt att du är 19 år eller äldre. Detta yrke har en hög efterfrågan och varje år utbildas flera hundra målare.

Nuförtiden ses det som trendigt och beundransvärt att ha hantverkskunnande. Målaryrket är känt för sin frihet, ansvar, utvecklingsmöjligheter och den stora kundkontakten.

Utbildningar för vuxna

Utöver utbildning på gymnasiet är det även fullt möjligt att utbilda sig till en målare i vuxen ålder. Det finns en mängd olika kurser i måleri på högskolor, och utbildningen är i regel mellan cirka 40–50 veckor.

Dessa kurser hjälper dig att utveckla de färdigheter som behövs för att bli målare, bland annat att förstå färglära, tekniker för att applicera färg, säker användning av verktyg och material och att arbeta med olika texturer. Det som krävs för att komma in på dessa utbildningar är en genomförd gymnasieutbildning med ett minimum på totalt 2500 gymnasiepoäng. 

Gå som lärling

När du väl genomfört din utbildning kan du därefter bli målare som lärling. En lärlingsutbildning innebär att du tar anställning hos ett målarföretag och genomgår vidare utbildning på arbetsplatsen kan man säga, t.ex. hos en målare Stockholm eller i någon annan stad.

Detta är ett utmärkt sätt att få erfarenhet från verkligheten och bygga upp dina färdigheter, samtidigt som du får betalt. Lärlingstiden är totalt 6800 utbildningstimmar.

Framtidsutsikter för målare

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser förväntas arbetsmarknaden för målare vara stabil under de närmaste åren. 

Det viktigaste du kan göra som målare är att skaffa dig erfarenhet och hålla dig uppdaterad om de senaste trenderna och teknikerna. När du får mer erfarenhet kommer dina färdigheter att bli mer värdefulla.