Vad gäller för marknadsföring av lån utan UC?

Lån utan UC är ett populärt alternativ för många som söker ett lån utan att en kreditupplysning ska registreras hos UC. Detta är framförallt vanligt bland låntagare som har en dålig kreditvärdighet hos UC men som ändå är i behov av att låna pengar.

Men vad gäller för marknadsföring av dessa lån? Faktum är att Sverige har ganska strikta regler när det kommer till marknadsföring av lån och krediter i allmänheter – och lån utan UC och smslån utan UC är inte något undantag.

Konsumentverket har utfärdat riktlinjer för marknadsföring av lån utan UC och smslån, där det mycket tydligt framgår vad kreditgivare får och inte får göra när det gäller dessa typer av lån. I denna artikel idag kommer vi titta närmare på vad som faktiskt gäller.

Reklamen måste vara måttlig

Vid marknadsföring av lån utan UC, som t.ex. smslån utan UC får kreditgivare inte överskrida de riktlinjer som Konsumentverket har satt upp. Detta innebär bland att reklamen för dessa typer av låneprodukter måste vara måttlig; detta gäller såväl online-reklam som tryckt och fysisk reklam.

Detta innebär att kreditgivarna inte får göra några påståenden eller jämförelser som på något sätt kan vilseleda kunderna om lånevillkoren, eller använda aggressiva marknadsföringstaktiker som skulle kunna pressa kunderna att ta ett lån. De får inte heller annonsera på ett sätt som kan uppfattas som att lånet i fråga är utan konsekvenser eller kan medföra en risk för låntagaren.

Information om den effektiva räntan

När kreditgivare gör reklam för lån utan UC måste de också uppge den effektiva räntan i vilken alla kostnader förknippade med lånet ingår. Detta innebär att kunderna lätt kan få en genomgående förståelse för den faktiska kostnaden för lånet i fråga.

Denna information ska presenteras på ett tydligt, kortfattat och framträdande sätt med hjälp av ett representativt exempel.

Kreditgivarna måste också se till att tydligt informera kunderna om följande information när det gäller lån utan UC:

  • Den totala kostnaden för lånet (inklusive avgifter, ränta och alla andra kostnader)
  • Eventuella tilläggstjänster som kan ingå i låneavtalet
  • Eventuella tillhörande återbetalningsavgifter.

Sanktioner vid felaktig marknadsföring

Som nämnts har Konsumentverket tydliga regler och föreskrifter när det gäller marknadsföring av lån utan UC, smslån utan UC och andra kreditprodukter.

Om långivarna inte följer dessa regler riskerar de att drabbas av sanktioner från Konsumentverket – allt från varningar och böter till att tvingas lägga ner verksamheten helt och hållet, baserat på hur allvarlig överträdelsen i fråga är.

Jämför lån utan UC

Är det så att du funderar på att ta ett lån utan UC så finns det några saker du bör känna till. Först och främst bör du såklart ha ett behov av lånet, och för det andra måste du vara säker på att du kan betala tillbaka de lånade pengarna. 

Därefter kan du gå vidare i processen, och nästa steg är då att jämföra lån från olika banker och långivare. Genom att göra en jämförelse mellan olika långivare kan du öka dina chanser att hitta det förmånligaste lånet (t.ex. lägsta effektiva räntan och/eller de mest fördelaktiga återbetalningsvillkoren i övrigt). Det ger dig också en överblick över alla tillgängliga alternativ så att du kan välja det som som bäst passar dina behov och din budget.

Den goda nyheten är att det finns många jämförelsesajter, som exempelvis https://snabblan24.nu/utan-uc/, där du snabbt kan jämföra kreditgivare och lån utan UC, inklusive smslån. Se bara till att läsa villkoren noggrant innan du ansöker om ett lån!