Så undviker du missar när du anlitar hantverkare

Det är viktigt att ha koll på flera aspekter när du anlitar hantverkare för att undvika vanliga missar som ofta kan uppstå. Oavsett om du planerar en omfattande renovering av ditt hem eller bara behöver hjälp med mindre reparationer är det viktigt att vara väl förberedd och informerad.

En genomtänkt plan och förståelse för hur man bäst navigerar i valet av rätt hantverkare kan göra stor skillnad. Det handlar inte bara om att hitta någon med rätt kompetens, utan också om att säkerställa att kommunikationen är tydlig och att förväntningarna är realistiska från båda sidor. 

Kontrollera företaget noggrant

En noggrann bakgrundskontroll av företaget du överväger att anlita är avgörande för en smidig och framgångsrik process. Det första steget bör vara att verifiera hantverkarens behörighet. Detta ger dig en indikation på deras kompetensnivå och förmåga att utföra arbetet korrekt. Vidare är det klokt att begära referenser och faktiskt ta dig tid att kontakta dessa. Genom att prata med tidigare kunder kan du få en bättre inblick för hantverkarens tidigare arbeten och kvaliteten på dessa.

Det kan även vara klokt att undersöka företagets status på hemsidan Allabolag. Där kan du snabbt få tillgång till viktig information som bolagets ekonomi, vilket kan vara bra att ha koll på för att undvika potentiella problem längre fram. Kontrollera även F-skattesedel för att bekräfta att företaget är registrerat för moms och kan bedriva verksamhet lagligt i Sverige.

Skriv ett avtal

En lyckad affärsrelation mellan dig och hantverkaren hänger ofta på att man skriver ett avtal. Detta dokument bör innehålla en detaljerad beskrivning av det arbete som ska utföras, material som ska användas, tidsramar, kostnader och betalningsvillkor. 

Genom att ha ett tydligt avtal på plats minskar du risken för missförstånd och ökar chanserna för att projektet slutförs enligt dina förväntningar. Ett avtal ger dig även en juridisk grund att stå på om något inte skulle gå som planerat.

Det är viktigt att båda parter är överens om avtalets innehåll och att det undertecknas innan arbetet påbörjas. Se till att avtalet även innehåller uppgifter om hur eventuella tvister ska hanteras.

Bestäm kring ROT-avdrag i god tid

ROT-avdraget gör det möjligt för dig att dra av 30% av arbetskostnaden för hantverken upp till 50 000 kr per år. Det är klokt att tidigt diskutera möjligheten till ROT-avdrag när du planerar att anlita hantverkare för arbeten i ditt hem. 

För att kunna dra nytta av ROT-avdraget måste det dock bestämmas i god tid före arbetets start. Avdraget görs direkt på fakturan vilket innebär att du som kund betalar mindre. För att hantverkaren ska kunna dra av ROT-avdraget åt dig krävs det att ni kommer överens om detta innan arbetet påbörjas och definitivt innan fakturering. 

Hantverkaren har inte någon skyldighet att ansöka om eller hantera ROT-avdraget om det inte har avtalats om, men genom att vara ute i god tid och inleda en diskussion om ROT-avdraget undviks missförstånd och det säkerställs att du kan dra full nytta av de ekonomiska fördelarna med avdraget.

Jämför flera offerter

Oavsett om du behöver hjälp med en stor renovering eller mindre reparationer i ditt hem är det alltid smart att inhämta och jämföra offerter från olika företag för att säkerställa bästa möjliga pris. Och denna rekommendation gäller oavsett om du söker efter en takläggare i Västerås (t.ex. vasteras-taklaggning.se), Stockholm, Malmö, Uppsala eller någon annanstans i landet.

Du kan enkelt begära offerter via nätet numera, och du kan då sitta hemma i lugn och ro och välja ut vilka du ska höra av dig till. Detta kan vara ett utmärkt första steg för att få en uppfattning om kostnaderna för ditt takprojekt. Därefter är det klokt att ha en mer ingående dialog kring priset med takläggaren du tillslut väljer att anlita.

Betala inte i förskott

Även om förskottsbetalning för hantverkartjänster kan verka som ett enkelt sätt att starta processen så medför det vissa risker. Det är viktigt att vara försiktig med att överlämna pengar innan arbetet har påbörjats eller slutförts. Det finns fall där kunder har betalat stora summor i förväg bara för att upptäcka att arbetet antingen inte påbörjats eller inte slutförts enligt överenskommelse. 

I vissa situationer kan det dock vara motiverat med en mindre förskottsbetalning. Detta kan exempelvis vara aktuellt när material behöver köpas in innan arbetet kan starta. I dessa fall kan det vara på sin plats att komma överens om en rimlig summa som täcker dessa initiala kostnader utan att för den skull täcka hela arbetskostnaden.