Kan vem som helst låna pengar?

De flesta människor behöver låna pengar någon gång i livet. Det kan vara för att de vill starta ett nytt företag och behöver kapital, eller för att de behöver betala en oförutsedd och plötslig kostnad, eller för att de bara behöver extra kapital för att köpa något trevligt till sig själva.

Men hur går man till väga för att låna pengar? Vad är alternativen? Hur mycket kan man låna? Och vad ska man tänka på när man ansöker om lån av något slag? Här nedanför kommer vi besvara några av dessa frågor.

Krav för att låna pengar

Vilka kravs ställs på dig som låntagare för att du ska kunna få ett lån beviljat? Ja, sanningen är att detta faktiskt kan variera från långivare till långivare.

Dock finns det ett par olika kriterier som nästan alla banker och kreditinstitut kräver att du uppfyller. Du behöver exempelvis vara folkbokförd i Sverige när du ansöker om lånet, vara över 18 år och ha en taxerad fast inkomst.

Utöver detta kan det finns ett par andra kriterier som långivaren kräver att du ska uppfylla innan de beviljar dig ett lån. Men dessa kan som sagt skilja sig från långivare till långivare, och därför är det alltid bra att kontrollera med banken eller kreditinstitutet i fråga vilka deras exakta krav är.

Det finns olika typer av lån

När du ska ansöka om ett lån är det bra att veta att det finns olika typer av lån.

Det betyder att det kan finnas vissa lånealternativ som är mer förmånliga än andra beroende på vad du ska använda pengarna till.

Är det så att du till exempel köpa bostad är ett bolån det optimala lånet för dig. Men om du däremot ska åka på semester och vill ha ett kortfristigt lån för att täcka dina utgifter är en annat typ av lån lämpligare.

Ta hjälp av en låneförmedlare 

Har du bestämt dig för att låna pengar? Isåfall är det naturligtvis viktigt att du gör det från en seriös långivare. Men med alla olika alternativ som finns kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig.

En hjälpsam lösning är att ta kontakt med en låneförmedlare. En låneförmedlare är företag som agerar mellanhand mellan dig som låntagare och långivaren. Deras syfte är att hjälp dig hitta det bästa möjliga lånet för dina behov och se till att processen går så smidigt som möjligt.

Det finns många fördelar med att använda en låneförmedlare. Den främsta är att det i princip kommer försäkra dig om att du kommer kunna ta del av det bästa lånet baserat på dina unika behov och kreditvärdighet. Detta beror på att låneförmedlare har tillgång till ett stort antal långivare, vilket innebär att de kan jämföra olika erbjudanden och hitta det som passar dig bäst.

Vi rekommenderar att du följer denna länk om du funderar på att ta hjälp av en låneförmedlare. Där kan du nämligen jämföra olika låneförmedlare så att du lättare kan bestämma dig för vilken av dessa aktörer som du ska vända dig till.

Ibland bör du avstå från att ta lån

I vissa fall är det faktiskt ingen klok idé att ta ett lån överhuvudtaget. Om du till exempel inte är säker på att du kommer kunna betala tillbaka lånet ska du aldrig låna pengar från första början. 

Ett lån kommer nästan alltid, oavsett hur du vrider och vänder på det, kosta dig mer pengar än om du skulle sparat ihop till summan du planerar att låna på egen hand. Detta eftersom du måste betala ränta på pengarna du lånar.

Så om du inte är säker på att du har råd att betala tillbaka lånet är det förmodligen ingen bra idé att ansöka om ett lån överhuvudtaget.