Kan vem som helst låna pengar?

De flesta människor behöver låna pengar någon gång i livet. Det kan vara för att de vill startar ett nytt företag och behöver kapital, eller för att du behöver betala en akut utgift, till att du bara behöver extra kapital för att köpa något trevligt till sig själva.

Men hur går man till väga för att låna pengar? Vilka är dina alternativ? Hur mycket kan du låna? Och vad ska du tänka på när du ansöker om lån av något slag? Här nedanför kommer vi besvara några av dessa frågor.

Krav för att låna pengar

Vilka kravs ställs på dig som låntagare för att du ska kunna få ett lån beviljat? Ja, sanningen är att detta faktiskt kan variera från långivare till långivare.

Dock finns det ett par olika kriterier som nästan alla banker och kreditinstitut kräver att du uppfyller. Du behöver exempelvis vara permanent bosatt i det land där du ansöker om lånet, vara över 18 år och ha en taxerad fast inkomst.

Det finns olika typer av lån

När du ska ansöka om ett lån är det bra att veta att det finns olika typer av lån.

Det betyder att det kan finnas vissa lånealternativ som är mer förmånliga än andra beroende på vad du ska använda pengarna till. Ska du till exempel köpa bostad är ett bolån det optimala lånet för dig.

Om du däremot ska åka på semester och vill ha ett kortfristigt lån för att täcka dina utgifter är en annat typ av lån lämpligare.

Ibland bör du avstå att ta lån

I vissa fall är det faktiskt ingen klok idé att ta ett lån överhuvudtaget. Om du till exempel inte är säker på att du kommer kunna betala tillbaka lånet ska du aldrig låna pengar.

Det finns dock fler scenarion där det kan vara en dum idé att låna pengar. Se därför till att fundera och överväga huruvida ett lån är rätt väg att gå för dig innan du skickar iväg din låneansökan.