Hur mycket borde ett företag investera i marknadsföring?

Marknadsföring är en av de viktigaste aspekterna för att få ditt företag vinstdrivande och locka till sig nya kunder. Trots detta är det många företag som inte investerar tillräckligt i marknadsföring, ofta för att de inte förstår hur viktigt det är eller hur de ska fördela sin budget.

Det finns inget svar på hur hur mycket du bör lägga ut på marknadsföring beror på många faktorer, t.ex. din bransch, målgrupp och mål, samt storleken på ditt företag. En bra tumregel är dock att avsätta 5-10 % av din totala budget till marknadsföring.

Om du inte är säker på hur du ska börja investera i marknadsföring finns det många sätt att komma igång. Den har artikeln kommer ge dig några idéer om hur du kan komma igång. Marknadsföring är dock bara en aspekt av företagande.

Att få ditt företag vinstdrivande kräver en hel del hårt arbete utöver marknadsföring. Hos Pengafabriken.se kan du läsa mer om hur du kan tjäna pengar både som företagare och privatperson.

Hur tar man fram en budget för marknadsföring?

När du i början av året ska ta fram företages budget för just marknadsföring kan det till en början kännas överväldigande. Genom att bryta ner det i tre olika steg kan det denna till synes svåra uppgift bli ganska lätt.

Det första du bör göra är att se till att ha en bra koll på företagets ekonomiska situation. Detta inkluderar saker som din totala omsättning, vinstmarginaler och eventuella skulder eller lån. När du har en tydlig bild av din ekonomi kan du börja avsätta en viss procentandel av din budget till marknadsföring.

Därefter är det även viktigt att du har tydliga mål och en omfattande inblick i företages nuvarande marknadsföringstillstånd. Detta innebär att du bland annat måste känna till saker som din varumärkeskännedom, kostnader för kundanskaffning och din konverteringsgrad.

Tips för att lyckas med din marknadsföring

Nu när du väl har fått några verktyg som du kan använda dig av för att ta fram en marknadsföringsbudget som fungerar för ditt företag, finns här några allmänna tips som hjälper dig att lyckas med själva marknadsföringen:

1. Anlita en marknadsföringsbyrå

Ett av de bästa sätten att investera i marknadsföring är att anlita en marknadsföringsbyrå med full service. En bra byrå har ett team av erfarna yrkesmän som kan hjälpa dig med allt från att utveckla din marknadsföringsstrategi till att genomföra den. Även om detta alternativ visserligen kan göra marknadsföringen en aning dyrare än om du skulle gjort det själv, så kan det spara dig mycket tid och besvär i längden.

Man måste också se på det utifrån ett sådant perspektiv, att om marknadsföringen görs på rätt sätt så kommer det sannolikt generera kunder och försäljning som kompenserar för kostnaderna.

2. Kombinera digital marknadsföring med vanlig marknadsföring

Digital marknadsföring är ett utmärkt sätt att nå ett stort antal människor till en relativt låg kostnad.

Det är dock viktigt att komma ihåg att alla inte är uppkopplade hela tiden, så det är viktigt att kombinera digital marknadsföring med mer traditionella metoder som tryckta annonser eller radioreklam.

3. Fokusera på din målgrupp

En av de det viktigaste sakerna att komma ihåg när du marknadsför ditt företag är att fokusera på din målgrupp.

Det innebär att du måste veta vilka dina idealkunder är och vad de är intresserade av. När du har identifierat din målgrupp kan du skapa marknadsföringskampanjer som är särskilt utformade för att tilltala dem.

Utan rätt kännedom om ditt företags målgrupper är det lätt hänt att din marknadsföring faller platt och inte ger den effekt som du hoppats på.