Hur blir man en smart och duktig investerare?

Det kan vara en väldigt skrämmande uppgift att ge sig in på aktiemarknaden om man aldrig tidigare har investerat i aktier. Faktum är att det finns många saker att tänka på och det kan vara lätt att bli överväldigad. Men med lite kunskap och förberedelse kan dock vem som helst bli en smart och duktig investerare och få ut det mesta av sina investeringar.

Men det är viktigt att komma ihåg att investeringar alltid innebär en viss risk och att det inte finns några garantier när det gäller aktiemarknaden. Det finns dock vissa saker du kan göra för att minimera din risk och öka dina chanser till framgång.

Här nedanför berättar vi allt du behöver veta!

Var långsiktig i dina investeringar

Ju längre sparhorisont du har desto mer risk har du råd att ta med dina investeringar. Detta beror på att du har mer tid på dig för att klara av eventuella kortsiktiga marknadssvängningar.

Är det så att du till exempel investerar för din pension kan du ha en tidshorisont på exempelvis 20-40 år (såklart varierar det beroende på din ålder). Det innebär att du gott och väl kan ta lite högre risk genom att investera i aktier eftersom du då kan se förbi svängningarna på kort sikt och istället fokusera på det långsiktiga målet. 

Men om du däremot investerar för ett kortsiktigt mål, t.ex. en semester eller en ny bil, måste du vara mer försiktig eftersom du inte har lika mycket tid att stå ut med eventuella marknadsdippar. Detta innebär att du kanske vill investera i mindre volatila tillgångar som räntefonder eller obligationer.

Var förbered på det oväntade

När du investerar måste du vara beredd på att det oväntade kan inträffa. Oavsett hur väl du analyserar en potentiell investering så finns det alltid en viss risk och du måste vara beredd på detta.

Ett sätt att göra detta är att se till att du har en diversifierad portfölj. Det innebär att investera i en rad olika tillgångar, istället för endast en enda. Detta hjälper dig att skydda dig mot eventuella kraftiga nedgångar i värdet på en viss tillgångsklass eller specifik investering. Mer om detta längre ner i artikeln!

Agera inte på impuls

Att investera pengar på aktiemarknaden handlar i mångt och mycket om psykologi. Det är viktigt att komma ihåg att du investerar på lång sikt och att inte låta dig fångas av kortsiktiga marknadsrörelser.

Det kan vara frestande att sälja när marknaderna faller, men det är ofta den sämsta tiden att göra det. Detta beror på att du låser in eventuella förluster och då kan missa den eventuella återhämtningen när marknaderna stabiliserat sig igen.

Dessutom är det även viktigt att inte låta sig fångas av hypen när en viss aktie går bra. Bara för att alla andra köper betyder det inte att du också borde göra det. Kom ihåg att det är viktigt att göra sin egna analys och inte agera på impuls.

Börja i liten skala

Om du är nybörjare på det är viktigt att börja i liten skala när du investerar. På så sätt kan du vänja dig vid processen och bygga upp ditt självförtroende och kunskap innan du investerar större summor pengar.

Du kan börja med att investera i några aktier i ett företag som du känner till eller köpa en liten andel i ett par olika fonder. Det finns många sätt att komma igång och du behöver inte investera stora summor pengar från början.