Hitta rätt elavtal med hjälp av internet

Om du letar efter ett billigare elavtal men inte riktigt vet var du ska börja leta kan du vara lugn. Internet är ett utmärkt verktyg för att hitta det bästa erbjudandet när det kommer till elpriser och elavtal. Det finns faktiskt en hel del webbplatser som kan hjälpa dig att jämföra priser och avtal från olika leverantörer.

Men med det sagt är det viktigt att du trots detta har en grundläggande förståelse för hur elavtalen fungerar innan du börjar jämföra elbolag och deras avtal. På så sätt vet du vad du ska leta efter i ett avtal och kan identifiera eventuella röda flaggor samt de bra erbjudanden som finns.

Elavtal kan ha fast och rörligt elpris

Det första som du måste känna till när det kommer till elavtal är att det finns två huvudtyper: avtal med fast pris och avtal med rörligt pris.

Ett avtal med fast pris innebär att elpriset du betalar förblir detsamma under hela avtalstiden, oavsett vad som händer med energipriserna på elbörsen. Detta kan skydda dig från plötsliga prishöjningar, men det innebär också att du kan få betala mer än du behöver om energipriserna skulle sjunka.

Ett avtal med rörligt pris innebär att det pris du betalar för el förändras i takt med energipriserna på elbörsen. Det innebär att du kan få betala mindre än vad du skulle ha gjort med ett fast avtal om energipriserna sjunker, men du riskerar också att betala mer om priserna stiger.

Vilket typ av avtal du borde välja beror på dina personliga förhållanden och hur säker du är på att energipriserna kommer att vara oförändrade eller sjunka under avtalstiden. Historiskt sett har rörliga elavtal varit det mest förmånliga alternativet för konsumenter, men kom ihåg att så är inte alltid fallet.

Vad är skillnaden mellan elbolag och elnätsleverantörer?

När det kommer till den el du förbrukar finns det två typer av avtal som är kopplade till detta. Först och främst har vi elnätsavtalet som du har med din elnätsleverantör. Detta avtal är det som ger dig rätt att använda det elnät som ditt hem är anslutet till. Det går dock inte att välja vilken elnätsleverantör din bostad ska vara kopplad till. Du kan nämligen endast teckna elnätsavtalet med det företag som äger och driver elnätet i ditt område.

Den andra typen av avtal som är förknippat med elen i ditt hem är elavtalet. Detta är det avtal som du har med det elbolag som du har valt, och det är detta bolag som du betalar för din elförbrukning.

När det kommer till valet av elbolag har du till skillnad från din elnätsleverantör oftast flera olika valmöjligheter att välja mellan. Det är därför viktigt att du jämför de olika elbolagen och deras erbjudanden innan du bestämmer dig för vilket som är bäst för dig.

Undvik anvisningsavtal

Om du inte gör ett aktivt val när det kommer till vilket elbolag du ska köpa din el ifrån, kommer du att få ett så kallat anvisningsavtal. Detta kanske låter som något positivt eftersom du då inte behöver göra något jobb själv, men så är faktiskt inte fallet.

Denna typ av avtal är vanligtvis dyrare än andra typer av elavtal, så vi rekommenderar alltid att du gör ett aktivt val när det gäller ditt elbolag och elavtal.