En inblick i smarta taklösningar (solpaneler och gröna tak)

Smarta taklösningar blir alltmer populära och kan ge betydande fördelar för både husägare och företag. På grund av växthuseffekten, föroreningar och uttömning av naturresurser så är det viktigare än någonsin att vi växlar om till mer hållbara och miljösmarta val i vardagen. Ett sätt att göra detta är att installera gröna tak och solceller på våra byggnader. 

Dessa smarta taklösningar kan inte bara bidra till att minska vår påverkan på miljön, utan de kan också bidra till att spara pengar på energikostnader och öka vår energiåtervinning. Är det så att du bor i Stockholm kan du kontakta takläggare Nacka för att få mer information kring hur du kan göra ditt tak mer miljösmart. Bor du i andra delar av landet finns det med stor sannolikhet även aktörer som sysslar med detta då detta är ett område som ökat mycket i popularitet senaste åren.

Vad är gröna tak och hur fungerar de?

Gröna tak är tak som är bevuxna med vegetation. De kan vara heltäckande eller bara bestå av en mindre del av taket, och kan användas på både privata och offentliga byggnader.

Dessa tak har många fördelar, såväl för miljön som för människorna som bor eller arbetar i byggnaden. De kan bidra till att minska växthuseffekten genom att absorbera koldioxid från luften, samtidigt som de minskar mängden vatten som rinner av taket genom att fånga upp regn och snö. Gröna tak kan också hjälpa till att sänka temperaturen i byggnaden under varma somrar, eftersom vegetationen ger skugga och kyler ner luften.

Än så länge är det kanske inte så pass vanligt förekommande att vanliga bostadsägare väljer att installera gröna tak på sitt hus. Utan det är snarare mer vanligt förekommande på offentliga byggnader, t.ex. sjukhus och kontorsbyggnader. Med det sagt tror vi att detta kommer förändras i framtiden, när gröna tak blir mer populära och allmänt tillgängliga.

Hur är det med solpaneler?

Solpaneler är en annan smart taklösning som har blivit allt populärare under de senaste åren. Till skillnad från gröna tak är dessa väldigt vanligt förekommande på alla typer av byggnader, både privata och offentliga. Faktum är att solpaneler verkligen har fått ett ordentligt uppsving i popularitet de senaste åren.

Denna smarta tekniska lösning använder solens energi för att generera elektricitet som sedan kan användas till att försörja din elförbrukning i hemmet. Detta bidrar inte bara till att minska vår påverkan på miljön, utan också till att sänka energikostnaderna.

Den överskottsel som du genererar och inte gör av med kan du därefter sälja vidare till elbolag, vilket innebär att solpaneler vissa dagar kan bidra med en helt passiv inkomst till dig – vilket gör solpaneler till en utmärkt investering både på lång sikt. Det man dock måste hålla koll på är att solpaneler kräver en ganska stor initial investering. Det är därför viktigt att du gör din research och väljer rätt system och storlek för just dig och din bostad så att det känns motiverat rent ekonomiskt.

Slutsats

Sammanfattningsvis är gröna tak och solpaneler två bra sätt att minska vår påverkan på miljön och samtidigt spara pengar i det långa loppet.

Båda kräver en viss initial investering men kan vara väl värt det när du överväger alla fördelar som de kan ge dig som bostadsägare.